ارتودنسی چیست و ارتودنتیست کیست؟
ارتودنسی رشته تخصصی از علم دندانپزشکی است که به مرتب نمودن دندانهای نامنظم و پیشگیری و درمان ناهنجاری فکی اختصاص دارد. ارتودنتیستها دندانپزشکانی هستند که پس از فارغالتحصیل شدن یک دوره تخصصی 3 تا 5 ساله ارتودنسی را در دانشگاه گذرانده و مراحل پیچیده کسب هنر هدایت دندان (Orthodontics) رو هدایت و تکامل صورت (Dento Facial Orthodontics) را طی میکنند. ارتودنتیست دانش و تجربه کلینیکی لازم برای تشخیص و درمان مشکلات دندانی فکی فرزند شما را دارد.
سن مناسب درمان ارتودنسی:
بهترین سن درمان ارتودنسی 10 تا 12 سالگی میباشد ولی تا هر سنی که دندانها و لثه بیمار سالم باشد امکان معالجه ارتودنسی وجود دارد. در سنین بالا مدت درمان طولانیتر میگردد.
مدت زمان ارتودنسی:
مدت درمان معالجات ارتودنسی بر حسب شدت نامرتبی دندانها و سن بیمار متفاوت میباشد. زمان متوسط این معالجات دو سال است. از آ»جا که سیتسم بدن افراد و نوع ناهنجاری آنها با یکدیگر متفاوت است طول مدت درمان و همچنین نحوهی درمان یک فرد با فرد دیگری نیز تفاوت دارد.
انواع دستگاههای ارتودنسی:
دستگاههای ارتودنسی بطور کلی دو دستهاند: ثابت و متحرک.
گاهی این دستگاهها دارای قسمتهای اضافی خارج دهانی نظیر هدگیر و چانهبند نیز میباشند. دستگاههای ثابت آنهایی هستند که بر روی دندانها نصب میگردند و شامل براکت و بند میباشند و از آغاز تا پایان درمان بر روی دندانها باقی میمانند و درمان اصلی توسط این دستگاهها انجام میشود. ولی دستگاههای متحرک آنهایی هستند که توسط بیمار قابل برداشتن بوده و گاهی هدف از بکارگیری آنها حفظ نتایج به دست آمده توسط دستگاه ثابت است و بنابراین بعد از پایان درمان اصلی توسط دستگاه ثابت بکار برده میشوند. در موارد معدودی میتوان از دستگاههای متحرک ارتودنسی به عنوان یک درمان اصلی استفاده نمود.
درمانهای ارتودنسی:
سادهترین و سالمترین برای رسیدن به نتیجهی درمان ارتودنسی مراجعه بهموقع و پیوری از دستورات ارتودنتیست و رعایت بهداشت دهان (مسواککردن) است.
درمان ارتودنسی یک کار گروهی است که در آن ارتودنتیست، بیمار، والدین او و دندانپزشک خانوادگی شما قرار دارد. طی درمان ارتودنسی بیمار نه تنها باید از دستورات ارتودنتیست خود پیوری کرده و مراجعات منظم داشته باشد، بلکه باید 6 تا ۸ یکبار به دندانپزشک مراجعه کند تا از سلامت دندانها و لثه خود اطمینان یابد. تغذیه مناسب طی درمان نیز حائز اهمیت است. کلسیم و ویتامین C از جمله مواد مغذی ضروری طی درمان ارتودنسی میباشند.
ارتودنسی نامرئی (Invisialign):
از جمله مشکلات جدی بیماران در درمان ارتودنسی گذاشتن سیم و بند در دهان است که علاوه بر مزاحمتها و آسیبهایی که برای بیمار به همراه دارد بر زیبایی ظاهری آنان نیز تاثیر میگذارد. برای این منظور کلینیک دندانپزشکی دکتر فربدان در برخی از درمانها به جای شیوههای سنتی یعنی گذاشتن سیم و براکت در دهان، از روشی با نام ارتودنسی نامرئی یا Invisalign نیز در کنار درمانهای سنتی استفاده میکند که تصویر آن را در زیر میتوانید مشاهده کنید.